Gdybyśmy zostali spytani o kebab z Turcji, z pewnością na myśl przyjdzie nam pita, charakterystycznie przyprawione mięso, czy tortilla zbożowa z pyszną zawartością. Potrawa ta w przedstawionych wersjach jest bardzo popularna w naszym kraju i możemy odnaleźć lokale ją serwujące w każdym polskim mieście. Zdecydowanie mniej znany urfa kebab oferuje równie dobre doznania smakowe. Skąd fenomen tureckiej potrawy, która w Polsce nie jest aż tak popularna? Czym wyróżnia się na tle tradycyjnych form kebaba sprzedawanego w kraju?

Ostropest plamisty to dziko występująca roślina z rodziny astrowatych, która swoimi kwiatami przypomina oset, choć w rzeczywistości jest od niego znacznie większy. Naturopaci i zielarze poznali już dobroczynny wpływ ostropestu plamistego, na działanie układu trawiennego. Jednak w naturze, coraz ciężej trafić na ten okaz poza uprawą. Ostropest lubi nieskazitelną przyrodę i nieużytki. Mniej doświadczeni adepci ziołolecznictwa, którzy mają problem z odnalezieniem rośliny, mogą zaopatrzyć się w ostropest plamisty mielony, który z łatwością można wdrożyć do codziennej diety.