Kolejnym ważnym aspektem jest materiał, z jakiego garnki zostały wykonane. Ma to olbrzymi wpływ na smak jedzenia, które jest w nim gotowane. Przeczytaj nasz artykuł i wybierz zestaw garnków, których materiał będzie najlepszej jakości.
Jaki materiał garnków wybrać?
1. Stal nierdzewna
To właśnie tradycyjne garnki, rondelki, garnki do mleka czy gotowania na parze są wykonane ze stali nierdzewnej. Ten materiał charakteryzuje się tym, że jest solidny, wytrzymały oraz higieniczny. Wyróżniają się również odpornością na uszkodzenia mechaniczne czy wgniecenia. Niemniej jednak garnki wykonane ze stali chromowo-niklowej nie są odpowiednie dla alergików. Wybierając taki zestaw garnków pamiętaj, aby ich dno było grube, a ścianki solidne. Najlepsze są takie, które posiadają potrójne dno, zabezpieczy to potrawy przez przywieraniem. Stalowe garnki mogą być zarówno do użytku codziennego, jak i profesjonalnego. Solidne zestawy garnków ze stali nierdzewnej możesz znaleźć na przykład w sklepie Recuciana - https://recucina.pl/k/gotowanie/zestawy-garnkow/
2. Aluminium
Garnki aluminiowe mogą na pierwszy rzut oka łudząco przypominać garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Ich ogromną zaletą jest dobre przewodnictwo ciepła, za niską cenę garnka. Warto jednak pamiętać, że w garnkach aluminiowych nie można przygotowywać potraw kwaśnych, ponieważ zostają wtedy uwolnione szkodliwe związki, które mają zły wpływ na układ neurologiczny człowieka.
3. Żeliwo
Zestaw garnków, które będą wykonane z żeliwa jest to zdecydowanie solidny wybór. Niemniej jednak za taką jakością idzie również dość wysoka cena. Jednakże wybierając żeliwowe garnki, możemy mieć pewność, że posłużą nam latami. Cechą tego produktu jest wysoka odporność na wszelki zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Pamiętaj jednak, że garnek żeliwowy jest niezwykle ciężki oraz wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Te garnki mają znakomite przewodnictwo ciepła, można w nich zapiekać potrawy w piekarniku.
4. Szkło
Garnki wykonane ze szkła trudno jest dość. Niemniej jednak są to produkty, które nie zawierają szkodliwych składników takich jak nikiel, chrom, kadm, dzięki czemu jest to wręcz idealne rozwiązanie dla alergików. Ich kolejną zaletą jest fakt, że są antybakteryjne, nie pochłaniają zapachów ani tłuszczy z przygotowanych dań. Potrawy, które są przygotowywane w garnkach ze szkła zachowują wszystkie wartości odżywcze i smakowe, ponieważ garnki nie ulegają reakcjom chemicznym.