Noże krążkowe - co to i do czego służą?
Najprościej - noże krążkowe to ostrza, które krawędź tnącą posiadają na całej długości. Jest ono w kształcie koła, zaś ostrzem jest 360o okrąg. Mogą być przyczepione do rękojeści (jak np. nóż krążkowy do pizzy czy papieru), ale mogą być także elementami potężnych maszyn tnących.
Ich szerokie spektrum zastosowania sprawiło, że używa się ich w przemyśle produkcyjnym, spożywczym czy papierniczym. Mogą służyć do cięcia papieru, folii, tektury, tkanin, a nawet twardszych materiałów. W tym przypadku istotne jest dobranie odpowiedniego rodzaju stopu takiego ostrza. Noże krążkowe są wytrzymałe, ale muszą być eksploatowane we właściwy sposób.
Jednak gdy ostrze zacznie się tępić lub ulegnie uszkodzeniu, mogą pojawić się problemy z prawidłowym cięciem. Ważne jest, aby nadzorować stan ostrza, ponieważ zbyt późno wykryta usterka może okazać się kosztowna, gdy uszkodzi obrabiany materiał.
Dlatego należy regularnie serwisować noże krążkowe - oczywiście te, które posiadają taką możliwość. Tylko jak to zrobić?
Ostrzenie noży krążkowych
Jeśli nie posiadamy profesjonalnych narzędzi szlifierskich, to nie próbujmy ich ostrzyć na własną rękę. Najbezpieczniej jest zwrócić się do firmy, która posiada szlifiernię i zestaw niezbędnych narzędzi, jak również zespół doświadczonych szlifierzy, którzy będą potrafili prawidłowo naostrzyć nóż.
Jeżeli w przedsiębiorstwie wykorzystuje się większą ilość noży lub korzysta z nich więcej maszyn, warto zastanowić się nad regularnym serwisowaniem i nawiązaniu współpracy ze szlifiernią. W ten sposób można regularnie dokonywać serwisu, a także napraw uszkodzonych noże, zanim te zaczną wykazywać pierwsze oznaki zużycia.
Czy opłaca się ostrzyć noże krążkowe? Niektóre rodzaje stali umożliwiają wielokrotne ostrzenie. To pozwala ograniczyć koszty, związane z koniecznością wymiany noży na nowe.